Mari Lauvheim
Studium: Fotografi
Hvorfor valgte du å studere i Irland?
Jeg har en veldig spesiell tilknytning til musikken og kulturen gjennom min far, som sang irsk folkemusikk til meg da jeg var lita. Jeg dro til Irland i 2009 for å oppleve landet bak all den musikken og kulturen, og tenkte at her vil jeg tilbake. Veldig artig at det skulle la seg gjøre i framtida. Studiet på Griffith College passet med de fotografisjangrene jeg likte, og så ut til å tilby mange interessante fag. Alt i alt så det ut til å være perfekt for meg.
Hvorfor valgte du å studere på dette college?
Jeg gikk inn å så på de ulike fagene man kunne ta, og det virket som en perfekt blanding med teori og praktisk arbeid, samt at det så ut til å være mulighet for å ta valg ut i fra hva man var interessert i selv.
Hvordan har dette studieåret vært?
22. august hadde jeg en enveisbillett til Irland, det føltes veldig merkelig og helt fantastisk også. Jeg var ferdig med å ta farvel, og satt på flyet og kunne se at vi landet på et kjempegrønt land etter en to-timers ferd over sjøen. Jeg kom sammen med en klassevenninne og vi to skulle finne et sted å bo. Vi hadde bestilt et hotellrom, med ubestemt utsjekkingsdato og begynte å ringe rundt, lete på daft.ie (tilsvarende finn.no) og vandret rundt i byen etter et sted å bo. Det var ikke lett, og vi var på mange visninger uten å vite helt hvor vi var, men for min del var dette en stor del av eventyret. Vi kom en formiddag i prat med en eldre herremann da vi spiste lunsj, og da han fant ut at vi var ute etter et sted å leie, ringe han sin gode venn Martin, og han ble da vår landlord. Vi var litt heldige der! Det var en spenningsfylt uke før vi skulle begynne på studiet. Vi fikk en introuke, der journalistikk-fakultetet ga oss en innføring i referanser, metoder, reglene på skolen, og generelt hvilke krav de stilte til språk og skriving. Vi begynte så i en klasse på omkring 20 studenter, som kjente hverandre godt etter å ha gått sammen i to år. Vi ble tatt i mot med åpne armer og ble raskt kjent med herlige mennesker fra både Irland og flere andre land.
Det har vært fint balansert blanding av teori og praktisk arbeid, og jeg føler at jeg har fått et godt utbytte av året. Det er veldig åpent for at studentene skal finne sin sjanger, og få best mulig tilbakemelding på dette. Fag og moduler er bygd opp så man kan ta valg ut i fra hvilken sjanger man ønsker å tre inn i etter college. Jeg har også skaffet meg venner for livet i klassen. Jeg har vært heldig å fått venner og familie på besøk, og det har vært veldig artig å vise dem Dublin også. Dublin er en veldig herlig by å bo i og menneskene her er veldig åpne og pratsomme. Jeg prioriterte å reise utenfor byen litt også, for å se mer av landet, og det er jeg veldig glad for. Irland har mange vakre steder, så det må jeg anbefale på det sterkeste. På slutten av året sitter jeg med veldig blandede følelser, grunnet at jeg ikke ønsker å dra hjem overhodet, men jeg savner likevel familie og venner hjemme. Det fine er at Dublin kommer til å være her en stund, og det er ikke langt unna.
Hva har vært den største utfordringen dette studieåret?
Å flytte til en by der systemer, ordninger osv. er noe ulikt hjemme var en utfordring i starten, men heldigvis var vi flere og klassekameratene våre var veldig hjelpsomme og forklarte hvordan ting fungerte her. Jeg har også delt hus med 6 andre studenter, og dette har vært en veldig uvant situasjon som har vært utfordrende til tider, men likevel så sitter vi igjen som en sammensveiset liten internasjonal familie med venner fra Norge, Sverige, Nepal og Martinique. Selvfølgelig føler man på et viss stress når det skal leveres inn et essay på engelsk, men det var veldig lærerikt og jeg sitter igjen med veldig mye kunnskap og erfaring jeg aldri kunne tenkt meg å vært foruten. Hjemlengsel er et faktum man ikke kan se bort i fra. Jeg har vært heldig å fått mye besøk og det har vært gøy å vise frem byen til sine nærmeste. Et hjertevarmt folk, en åpen og sammensveiset klasse og et kollektiv med 6 venner gjør at det blir enklere, og man vokser veldig som person i løpet av dette året. Å kommunisere og jobbe med andre mennesker på tvers av språk og kulturforskjeller er viktig, og dette føler jeg at jeg mestrer nå.
Vil du anbefale andre å studere ved ditt college og studere i utlandet?
Jeg vil i aller høyeste grad anbefale det. Det har vært sinnssykt lærerikt. Ikke bare har jeg lært enormt mye om fotografifaget på college, men også om meg selv og mine grenser og egenskaper, samt om andre mennesker og kultur. Når man reiser til utlandet så blir man tvunget til å være selvstendig og til å gjøre beslutninger på egenhånd. Jeg husker jeg tenkte noen ganger at: «Dette greier jeg ikke, nå må jeg ringe pappa», men da det ikke var like enkelt, så måtte jeg tvinge meg selv til å gjøre det, og resultatet var ofte at jeg tenkte: «Jøss, ser man det – det var jo ikke noe problem», og så blir man tøffere og neste gang går det som smurt. Noe jeg har tenkt mye på er at da jeg kom hit så tenkte jeg at jeg ville lære veldig mye om denne kulturen. Dette stemmer selvfølgelig, men det som forbløffet meg litt er hvor mye jeg har lært om min kultur av å bo her. Små forskjeller på hvordan jeg gjør ting og de gjør ting har vært interessant og utfordrende, og jeg sitter igjen med en større forståelse av kultur. Jeg vet ikke hvordan jeg kan si det sterkt nok, men om du tenker på å studere i utlandet. Slutt å tenk, og bare gjør det. Det vil du være veldig glad for!
Tror du at du har noen fordeler ved å ha en utdannelse fra ditt college?
Det er vanskelig å si uten at jeg har fått testet ut dette i markedet enda, men jeg vil tro at å ha en bachelorgrad i et fag er en fordel, og å ha greid dette i utlandet er jo et tegn på selvstendighet og kulturforståelse.
Har du hatt praksis i studietiden? Hva fikk du i så fall ut av den?
Dette college stiller krav til at man må ta litt ansvar for egen læring, samt at muligheter ikke blir matet deg med teskje, likevel så blir studentene oppfordret til å delta i konkurranser, ta jobber og ta del av markedet så raskt som mulig. Jeg er veldig fornøyd med dette. Foreleserne er gode på tilbakemeldinger, så å dra på veiledningstimer er veldig nyttig. Personlig har jeg hatt et veldig innholdsrikt år rent fotografisk, da jeg ble nominert til «Årets Fotograf» i Smedias (student media prisutdeling), og jeg har fått gjort et par mindre fotojobber i byen. Det er muligheter om man tørr å gripe dem. Jeg var så heldig å få samarbeidet med en illustratør, en stylist og en make- up artist, da det ikke er bare jeg som er ute etter å bygge på min portfolio, så dette var utrolig artig. Jeg fikk mye erfaring i å samarbeide og å jobbe i team. Dublin er en millionby med mye kunst og kultur, så det er mange utstillinger, og mange gode fotografer å komme i snakk med. Griffith College arrangerer også mange gjesteforelesninger, der man får muligheten til å stille spørsmål til ulike mennesker fra bransjen, og dette er veldig nyttig. Ett av fagene heter «Professional Practice», og gir en opplæring i hvordan man best skal greie seg i bransjen. Dette forbereder studentene til å bli selvstendig og vite hvordan man skal ta del i et noe overfylt marked. Det er også en modul som heter «Business of Photography», som gir en fin innføring i det rent praktiske med å drive en fotobedrift (budsjett, prising o.l.)
Hvordan har det gått med økonomien? Strekker pengene fra Lånekassen til?
Å få hele summen man skal greie seg på et helt semester på en gang krever god planlegging. Lånekassen gir deg nok til å greie deg fint her, men jeg vil påstå at det å ha en sparekonto på lur kan være en god ide.
Hva skal du gjøre etter eksamen?
Etter eksamen skal jeg starte min egen fotografi bedrift, og jeg gleder meg veldig til dette.
Har du noen gode råd eller tips til framtidige studenter?
Vær åpen, det er den beste måten å få mest mulig ut av dette året på. Det finnes nesten ingen grenser på hva du kan oppleve, de grensene er det du selv som skaper. Engasjer deg, gå ut og taen sjans.
Hvordan var servicen du fikk hos Education Link?
Her har jeg ingen negative kommentarer i det hele tatt. Jeg hadde enormt mange spørsmål i søknadsprosessen, på grensen til mas følte jeg, men alle spørsmål ble besvart grundig og jeg følte at jeg var i veldig gode hender. Alt i alt er jeg veldig takknemlig for denne tjenesten, som gjør det mulig for studenter å fullføre utdanningen sin i utlandet.